Voor wie is Bewindvoering
Beschermingsbewind is er voor (volwassen) mensen die hun financiële zaken (tijdelijk) niet meer zelfstandig kunnen regelen. De redenen die ervoor zorgen dat mensen niet meer zelfstandig hun financiën kunnen beheren zijn o.a. lichamelijke en/of geestelijke problematiek, vanwege sociale omstandigheden waardoor men niet kan omgaan met geld en het ontstaan van schulden.
Wat is Bewindvoering
De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van degene die onder bewind staat. De financiële administratie wordt volledig overgenomen door de bewindvoerder. beschermingsbewind is bedoeld om deze mensen te beschermen. Beschermingsbewind wordt aangevraagd via de kantonrechter en wordt in principe voor onbepaalde tijd uitgesproken. Nadat de kantonrechter uw verzoek voor onder bewindstelling heeft goedgekeurd dan gaat de bewindvoerder voor uw aan de slag. De bewindvoerder zorgt ervoor dat de financiële administratie van u op orde komt waardoor er een stabiele financiële situatie ontstaat. Doordat de bewindvoerder de financiën beheert zorgt deze ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Het doel van de bewindvoering is om het vermogen van u te beschermen, financiële problemen op te lossen en om dit voor de toekomst te voorkomen.
De bewindvoerder krijgt inzicht in alle uw financiële zaken en de bevoegdheid om financiële beslissingen te nemen. Aangezien de bewindvoerder als het ware een samenwerking met u aangaat zal er ook overleg plaats vinden met bij het nemen van financiële besluiten, echter neemt de bewindvoerder uiteindelijk de beslissing.
Wanneer u onder bewind bent gesteld mag u niet meer zelfstandig beslissen over het vermogen die onder bewind staan en dient dus toestemming te krijgen van de bewindvoerder om hierover te kunnen beschikken. Veel mensen ervaren rust wanneer zij de administratieve en financiële zaken uit handen hebben gegeven.
Taken Bewindvoering;
De bewindvoerder die beschermingsbewind uitoefent, heeft als hoofdtaak het beheren en beschermen van uw vermogen . De bewindvoerder moet er dus voor zorgen dat het vermogen en het inkomen dat door de kantonrechter onder bewind is gesteld in stand blijft en goed wordt beheerd. De bewindvoerder voert o.a. de volgende taken uit;
- betalen van de vaste lasten
- zorgt dat de administratie op orde is
- verzorgt de aangifte inkomstenbelasting
- vraagt huur- zorgtoeslag aan (indien van toepassing)
- vraagt kwijtschelding aan (indien van toepassing)
- vraagt voorliggende voorzieningen aan (tbv vermogen/inkomen)
De bewindvoerder dient jaarlijks verantwoording af te leggen van zijn werkzaamheden aan de kantonrechter.
Toezicht
Als professionele bewindvoerder moet je aan diverse eisen voldoen zodat de kwaliteit van het bewind gewaarborgd wordt. Een van de belangrijkste eisen is dat er jaarlijks financiële verantwoording van de cliënten afgelegd moet worden aan de rechtbank. Op deze manier houdt de kantonrechter toezicht op het werk van de bewindvoerder.